HET Studiebureau voor Elektriciteit

info@vitech.be | T. 015 21 12 21

U bent hier

Blog: 'De voordelen van Home-working'

Foutmelding

 • Notice: Undefined index: nl in lang_dropdown_language_switch_links_alter() (regel 457 van /home/vitbe01/domains/vitech.be/public_html/sites/all/modules/lang_dropdown/lang_dropdown.module).
 • Notice: Undefined index: nl in lang_dropdown_language_switch_links_alter() (regel 458 van /home/vitbe01/domains/vitech.be/public_html/sites/all/modules/lang_dropdown/lang_dropdown.module).
 • Notice: Undefined index: en in lang_dropdown_language_switch_links_alter() (regel 457 van /home/vitbe01/domains/vitech.be/public_html/sites/all/modules/lang_dropdown/lang_dropdown.module).
 • Notice: Undefined index: en in lang_dropdown_language_switch_links_alter() (regel 458 van /home/vitbe01/domains/vitech.be/public_html/sites/all/modules/lang_dropdown/lang_dropdown.module).

Bedrijven zetten vandaag alles in het werk om futureproof te zijn op vlak van digitale transformatie. Deze transformatie maakt het voor bedrijven meer dan ooit mogelijk om samen te werken van op afstand.

Nochtans is het woon-werkverkeer de laatste 10 jaar enkel toegenomen, het aantal wagens op onze Vlaamse wegen is bijna verdubbeld en het aantal km file per dag is gestegen met een percentage van 86%.

Een van de belangrijkste oefeningen omtrent employer branding en retentie die bedrijven vandaag moeten maken is het in vraag stellen en durven doorbreken van gewoontepatronen omtrent woon-werkverkeer.
Van waar komt die gewoonte om elke dag aanwezig te moeten zijn op een vaste locatie om jouw professionele taken te verrichten? Ten tijde van de industriële revolutie en massale opkomst van de productie-economie was het noodzakelijk om alle werknemers te verzamelen op 1 vaste bedrijfslocatie omwille van noodzakelijke handenarbeid in het fabricageproces.

 

In 2019 is deze productie-economie, waarvoor effectief handenarbeid nodig is aanzienlijk verminderd.

Waarom zijn er dan niet meer bedrijven die naast de digitale transformatie inzetten op werken vanuit een ‘home-office’?

 1. Controle? Is het geven van vrijheid dan nog steeds taboe? Is de mainstream leiderschapsstijl nog steeds directief en gericht op controle ipv het stimuleren van verantwoordelijkheid door de toekenning van vrijheid en te werken met duidelijke doelstellingen en deadlines?
   
 2. Attitude van de werknemer? Vrijheid is een grote luxe, maar kan net ook een grote valkuil zijn als werknemers niet gecoacht worden om de nodige discipline te ontwikkelen en de nodige soft skills mee te krijgen op vlak van zelfmanagement en timemanagement.
 1. Gewoontepatronen durven doorbreken? We doen dit omdat we het zo geleerd hebben. Is het opportuun om naast de technologische ontwikkelingen ook de bedrijfscultuur regelmatig in vraag te stellen in een steeds veranderende economie en een steeds veranderende wereld?

Wat zijn de voordelen?

 1. Milieu: met hoeveel procent zou de CO2-uitstoot verminderen als morgen 30% van de Belgische bedrijven inzetten op een principe van home-working?
   
 2. Mobiliteit: Wie ervaart de wegen anders tijdens het bouwverlof? In welke mate gaat de fileproblematiek verminderen als morgen deze zelfde 30% van thuis uit werkt?
   
 3. Rendabiliteit: wat is het rendement van een dag gefocust te kunnen werken, zonder afleiding van files, koffiekletsende collega’s, etc… ? Welke impact geeft dit op de overheadkost van een onderneming? En wat als je als werknemer je doelstellingen nu eens in 6u zou kunnen realiseren? En zonder tijdverlies aan woon-werkverkeer? Wat zou je met deze extra tijd allemaal kunnen doen?
   
 4. Stress en burn-out: Is stress noodzakelijk om onze hedendaagse economie te laten presteren? Of is dit een logisch gevolg van een professioneel gewoontepatroon dat vandaag niet meer past in onze mobiliteitsproblematiek? En wat met de economische impact van burn-out? Hoeveel kost dit voor een bedrijf? Hoeveel kost dit voor onze sociale zekerheid? En vooral, hoeveel kost ons dit in levenskwaliteit?

Levenskwaliteit – What’s in it 4 me?

 1. Sport: Hoeveel sport je momenteel per week? Hoeveel meer zou je kunnen sporten? Wat zou dit betekenen voor je gezondheid? Je fysiek? Je zelfvertrouwen?
   
 2. Voeding: Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijt jij elke ochtend? En gezond? Hoeveel fruit eet je per dag? Groenten? Welke impact gaat dit geven op je levensverwachting? Hoeveel waarde hecht jij aan 10 jaar extra van je leven?
   
 3. Q-time gezin en relatie: Maken we nog echt tijd voor ons gezin? Zien we mekaar nog veel? Hoeveel scheidingen telt ons land elk jaar? Genieten onze kinderen nog een echte opvoeding?
   
 4. Stressfactor: En wat als je je eigen uren nu eens zou kunnen bepalen? Op welke manier zou jij jouw ideale dag schetsen om én productief te zijn én op een ontspannen manier je werk zou kunnen realiseren? En wat als je in de zomer je werk nu eens zou kunnen verrichten van op je terras buiten?

Over Vitech

Vitech is een studiebureau actief op het gebied van technische uitrustingen in gebouwen en in (semi-) industrie.

Contacteer Ons

 

Kaart

 

Onze referenties

Onze marktsectoren

 • Verzorgingssector
 • Scholen
 • Overheden
 • Hotels
 • Banken
 • Computerzalen
 • Distributiecentra en magazijnen
 • Administratieve centra zoals kantoren
 • Appartementen
 • Industrie en semi-industrie
 • Pharmacie
 • Sporthallen
 • Winkelcentra
 • Datacentra